Werkgeluk: is dat one size fits all?

Veel organisaties die proberen hun medewerkers blijer te maken organiseren vaak allerhande activiteiten: vrijdagmiddagborrels, LAN-party’s, skitripjes, karaoke, gezamenlijk lunchen, survivals, stedentripjes, escape rooms, bedrijfsfeesten. Altijd goed in het kader van teambuilding en mooi meegenomen om met de foto’s aan (potentiële) nieuwe medewerkers te kunnen laten zien hoe leuk het hier is. En hartstikke goed voor het werkgeluk, toch? Nou….. ja en nee.

Verbinding

De gemeenschappelijke factor in al dit soort activiteiten is in de regel dat we het samen doen. En samen dingen ondernemen zorgt voor verbinding. In het kwadraat als je zorgt voor een uitdagende of juist speelse opdracht, gezamenlijke vijand, verrassingen en/of hilarische elementen. Je zou zeggen dat het dan wel goed zit met het werkgeluk, want verbinding is één van de belangrijke factoren die bijdragen aan werkgeluk en dat wordt hier wel gecreëerd, toch?

Moet dat?

In de basis klopt dat helemaal. Wij mensen zijn sociale wezens en we verlangen naar verbinding. Alleen zit er nogal een verschil in de mate waarin en de manier waarop we dat willen. Neem om te beginnen maar eens het verschil tussen extraverten en introverten. Extraverten zullen in de regel enthousiast reageren op plannen voor een groepsactiviteit. Die vinden het namelijk prettig om anderen om zich heen te hebben, halen daar energie uit.

Introverten en hoogsensitieven (om maar even in labeltjes te blijven praten) ervaren dat allemaal vaak net ietsje anders. Die staan in de regel niet per se te springen om vrijdagmiddagborrels waar je ‘gezellig’ moet kletsen en het halve bedrijf bij elkaar staat. Veel te veel mensen tegelijk, veel te veel prikkels. Dat kost ze juist energie. Daardoor is hun reactie op borrels en feesten en andere drukke bedrijfsevents meestal: moet dat?

De mentale druk van feestjes

Wat overigens helemaal niet wil zeggen dat deze mensen het niet naar hun zin zouden hebben bij de organisatie en geen verbinding zouden willen met hun collega’s. Ze zouden alleen liever die feestjes willen vermijden, dat is niet hun manier. Ze willen graag leuke dingen doen, maar ze gaan liever met hun team op stap dan met het hele bedrijf. En liever een rustige stadswandeling of etentje dan karaoke. Om maar wat te noemen.

Bedrijfsfeestjes kunnen ook op een andere manier voor mentale druk zorgen. Namelijk als het gangbare sentiment is dat je daar echt wel naartoe moet. Dat wordt uitgestraald of zelfs uitgesproken dat je een spelbreker, saaie gast of flauwerd bent als je niet naar het feestje komt. Dat je dan de énige in het team bent die er niet zal zijn. Het levert soms een enorme druk op. Die grote happen werkgeluk wegvreet.

Feestjes in de ban?

Moet je dan maar helemaal geen feestjes meer organiseren? Nee, natuurlijk niet. Gewoon lekker doen. Want er is een grote groep die er wel plezier aan beleeft en er wel gelukkig van wordt. Voor hen dragen deze activiteiten absoluut bij aan hun werkgeluk. Even lekker uit de band springen, collega’s op een andere manier leren kennen, andere talenten inzetten, plezier hebben.

Doe daarnaast dan ook het volgende:

  • Toon begrip dat feestjes niet voor iedereen de leukste of beste manier zijn om iets samen met collega’s te doen.
  • Zorg ervoor dat er geen wij-zij groepen ontstaan; degenen die wel gaan en degenen die niet gaan.
  • Houd de aanwezigheid vrijwillig. Mocht je zwaarwegende redenen hebben om aanwezigheid te verplichten, ga dan met deze mensen in gesprek hierover en kijk wat je kunt doen om de verplichting draaglijk te maken (bijv. alleen aanwezig bij de speech van de directeur of de workshop en niet bij de rest van het programma of zorg voor voldoende pauzes waarin mensen even afzondering kunnen zoeken).
  • Zorg voor afwisseling in je activiteitenprogramma. Wissel bedrijfs- en teamactiviteiten af en stem de teamactiviteiten af op de teamsamenstelling.
  • Laat ook introverten en hoogsensitieven meedenken over activiteiten en uitjes. Wie weet op wat voor verrassende ideeën jullie samen komen. Hebben jullie al wel eens gedineerd in het donker? Of een LAN-party gehouden? Een natuurwerkdag gedaan? Met eenzame ouderen naar het museum?

Werkgeluk is heel individueel

En realiseer je: werkgeluk is uitermate individueel. En hoewel er gemeenschappelijke factoren in zitten zoals verbinding, zingeving, positieve emoties en vooruitgang, is de mate waarin en de manier waarop deze factoren bijdragen voor iedereen uniek.

Activiteiten om het werkgeluk te vergroten kunnen dus per definitie niet ‘one size fits all’ zijn. Dat wil niet zeggen dat je nooit (feest)activiteiten met het hele bedrijf tegelijk kunt doen, zeker wel. Maar verwacht niet dat deze activiteiten voor iedereen bijdragen aan werkgeluk. Dus blijf vooral leuke dingen doen, maar zorg voor afwisseling. Dan blijft het voor iedereen leuk.

Ben jij zoekende naar hoe je in jouw organisatie kunt werken aan werkgeluk via activiteiten en verbinding?
Ik denk graag met je mee, neem gerust vrijblijvend contact op.