Thanksgiving: waar ben jij dankbaar voor?

Eén keer is toeval, twee keer is interessant, drie keer is een patroon. Ben ik een nieuw patroon aan het creëren, nu ik mijn nieuwsbrief wederom koppel aan een feestdag? Het is vandaag Thanksgiving Day. De naam zegt het al: een dag waarop dank wordt uitgesproken voor de goede dingen in ons leven. Een traditie die ik heel waardevol vind en daarom graag heb overgenomen. Verderop in deze nieuwsbrief deel ik graag met je waar ik dankbaar voor ben.

Turkeyday

Thanksgiving gaat in Amerika gepaard met een aantal andere oudere en nieuwere tradities, waar ik meer moeite mee heb. Zoals het kalkoenfestijn. Traditioneel wordt er kalkoen gegeten (de dag wordt zelfs Turykeyday genoemd) en dat is een gigantisch beest. Er blijft dus ook veel over. Ik las vandaag een berichtje van het World Economic Forum dat er na Thanksgiving 200.000.000 pond kalkoenvlees wordt weggegooid. Hoeveel mensen zouden hiervan kunnen eten? Daar heb ik moeite mee. We zijn dankbaar voor wat we hebben, maar gooien met hetzelfde gemak dingen weg. Ergens wringt dat.

Black Friday

Een wat nieuwere traditie is Black Friday. De meeste mensen hebben na Thanksgiving een dag vrij en dan begint het grote Kerstshoppen. Het is de drukste winkeldag van het jaar, vandaar ook de naam. Winkeliers lokken hun klanten met grote aanbiedingen om ze te verleiden tot nog meer aankopen. Ben ik de enige die het gek vindt dat we op dag 1 dankbaar zijn voor wat we hebben, maar de dag erna direct bezig gaan met wat we niet hebben. Met meer, meer, meer? Alsof die dankbaarheid alweer vergeten is.

Ook de Nederlandse ondernemers hebben Black Friday ontdekt. Al wekenlang vliegen je de aankondigingen van aanbiedingen ons om de oren. En morgen is het dan zover. Toch vind ik Black Friday een toepasselijke naam. Niet zozeer vanwege de drukte, als wel omdat ik het heel triest vind dat we ons zo laten verleiden tot aankopen die we niet nodig hebben. En die bovendien veel te vaak gemaakt zijn op een manier die schade toebrengt aan het milieu, door mensen die onder condities werken die je best kunt betitelen als slavernij. Wie worden daar nu echt beter van, behalve de CEO’s en aandeelhouders van die bedrijven?

Ik doe niet mee

Zowel de mens in mij als de ondernemer in mij doen daar niet aan mee. Het past niet bij de waarden waar ik voor sta, zoals zorgzaamheid, duurzaamheid, rechtvaardigheid, milieubewustzijn, eerlijkheid en idealisme. Die in het dagelijks leven vaak al moeilijk genoeg zijn om na te leven. Want 100% leven volgens die waarden is in onze geldeconomisch gedreven maatschappij gewoon nog niet mogelijk.

Dat is ook de reden dat ik me meer en meer aan het toeleggen ben op werken aan betekeniseconomie. Hoe ik dat vormgeef, vertel ik je graag in mijn volgende nieuwsbrief. In deze nieuwsbrief dus ook geen spetterende aanbiedingen vol korting op mijn dienstverlening. Ik geloof daar namelijk niet in. Waarom zou mijn dienstverlening op het ene moment minder moeten kosten dan op het andere? Is ie dan ook minder waard? Ik ben wél aan het werken aan een ander verdienmodel. Gebaseerd op minimal viable profit. En deels gebruikmakend van andere betaalmiddelen dan geld. Ook daarvan hou ik je graag op de hoogte.

Ik ben dankbaar voor…

En dat brengt me op het uitspreken van de dingen waar ik dankbaar voor ben. Ik deel ze graag met je. Ik ben dankbaar voor:
– de fijne kring van vrienden en familie waarmee ik lief en leed kan delen
– mijn gezondheid en het dieet dat (hoewel lastig) me verlost heeft van de darmklachten die ik al mijn hele leven had (en wat buikomvang en overtollige kilo’s)
– het dak boven mijn hoofd en mijn lieve poezen Wammes en Lily die stilte en eenzaamheid doorbreken (geen fijner geluid dan kattengespin op schoot)
– het feit dat ik bijna 7 jaar geleden na een burnout koos voor zelfstandig ondernemerschap. Het is geen makkelijke weg, soms was en is het worstelen om het hoofd boven water te houden, het vergt veel zelfoverwinning. Maar het doet me groeien en geeft me meer en meer de mogelijkheid om te doen wat ik écht belangrijk vind in het leven.
– de zoektocht die ik dit jaar heb mogen doen naar waar ik voor wil staan in mijn ondernemerschap en hoe die model gaat staan voor mijn dienstverlening.
– het gevoel van voldoening dat ik heb als ik bezig ben met (het ontwikkelen van) de nieuwe vorm van mijn ondernemerschap en hoezeer ik daar mijn waarden en idealisme in kwijt kan.
– de ontdekking dat hoe meer ik op mijn eigen pad terecht kom, hoe meer mensen er op dat pad verschijnen die me kunnen helpen of die met me meelopen.
– de ideeën die ik opdoe voor andere vormen van zakendoen en hoe ik daarmee mijn idealen kan vormgeven en de wereld een beetje mooier kan gaan maken (wordt vervolgd!).
– de prachtige locaties die ik gevonden heb voor mijn workshops, inspiratiesessies en andere activiteiten en die zo goed passen bij wat ik ga doen (welke dat zijn, verklap ik binnenkort).
– het commitment dat ik me eigenlijk niet kon veroorloven, maar toch ben aangegaan door de huurkoop van een harp en het volgen van lessen. Het is een uitdaging om een nieuw instrument te leren bespelen, maar ik word zó blij van de prachtige klanken die ik al na een paar lessen uit het instrument weet te toveren. Dat inspireert me weer in mijn werk.

Zo kan ik nog wel een tijdje verder gaan. Want als je er echt over na gaat denken, is er ontzettend veel om dankbaar voor te zijn.

Ik nodig je graag uit om ook eens stil te staan bij waar jij dankbaar voor bent. En dat ook uit te spreken. Voor jezelf, maar ook naar de mensen voor wie jij dankbaar bent. En wil je dat delen? Dan kun je hieronder een reactie plaatsen.

Ik wens je een fijne Thanksgiving Day en geniet van het gevoel van dankbaarheid!

Warme groet,
Caroline