tips voor meer werkgeluk

tips-voor-meer-werkgeluk

Er zijn ongelofelijk veel dingen die je kunt doen om te zorgen voor meer werkgeluk. Zowel voor jezelf als binnen je organisatie.
Ik deel graag een aantal praktische tips met je.

check of het past

Voor elke tip die je wilt toepassen geldt: check of het past. Bij de waarden van de organisatie, bij het doel dat je wilt bereiken, bij de mensen die erbij betrokken zijn. Als het niet past, gaat het niet werken. Of werkt het juist tegen.

elkaar leren kennen

Leer elke dag minimaal één nieuw ding over een van je collega's, onthoud dat en doe er iets mee (kom er in een gesprek op terug, verras de collega met iets dat past, doe een beroep op een onverwacht talent).

werkgeluk logboek

Noteer aan het einde van elke werkdag 3 dingen waardoor je werkgeluk ervaarde die dag. Dat mag vanalles zijn: een compliment dat je gaf of kreeg, een leuke klant, een order die je binnenhaalde, een taak die je afrondde, dat je iets voor iemand kon betekenen, dat een collega je hielp (of andersom). Het maakt niet uit wat het is, als het jou maar werkgeluk geeft. Door elke dag even stil te staan bij de dingen die je werkgeluk geven, ga je die dingen als vanzelf ook vaker opzoeken of creëren.

persoonlijk welkom voor een nieuwe collega

Plan op (een van) de eerste werkdag(en) een kennismakingsbijeenkomst met het team. Elk teamlid neemt een voorwerp mee dat symbool staat voor een wens voor de nieuwe collega. Iedereen stelt zich voor, presenteert het voorwerp en deelt de wens in de groep met de nieuwkomer. Het mooiste is als de nieuwe collega deze voorwerpen mag houden als reminder voor deze wensen. (CC&R)

even landen

Begin elk overleg met een gezamenlijk momentje stilte. Laat iedereen hierin even landen en stilstaan bij wat er zometeen besproken zal worden. Het zorgt ervoor dat iedereen met (de juiste) aandacht in het overleg aanwezig kan zijn.

door één deur

Heeft jouw bedrijfspand meerdere ingangen? Dan is de kans groot dat mensen van verschillende afdelingen elkaar zelden ontmoeten. Door één deur te gebruiken om naar binnen te komen en te vertrekken (de andere deuren worden uiteraard nooddeuren), vergroot je de kans op ontmoetingen tussen verschillende afdelingen. En dus op kruisbestuivingen, leuke interacties en vernieuwing en verbetering. (Zappo's)

complimenten uitdelen

Iedereen ontvangt graag echte complimenten. Deze zijn de smeerolie van elke relatie. Besteed daarom bewust aandacht aan het uitdelen van complimenten en train jezelf erin. Dit kun je bijvoorbeeld doen door elke dag tenminste één oprecht gemeend compliment uit te delen aan een collega. Doe dit elke dag aan een andere collega. Of kies met regelmaat een dag waarin je iedereen die je spreekt een oprecht compliment geeft. Of dit nu je leidinggevende is of de schoonmaker, de vervelende klant of een leverancier die je amper 5 minuten aan de telefoon had. Geef iedereen een compliment en kijk eens wat het met de ander doet. En met jezelf.

openbaar vergaderen

Kondig alle vergaderingen binnen de organisatie aan op intranet. Maak ze openbaar toegankelijk voor iedereen die iets wil inbrengen of wil meeluisteren. (Favi)

chef koks

Organiseer een barbecue en ga als leidinggevende achter de barbecue staan. Voed je mensen, nu dan letterlijk. NB zorg voor een inclusieve barbecue, dus ook voor halal vlees en voor vegetariërs/veganisten.

speels de mond snoeren

Zet bij een vergadering een pluchen paardje (beating a dead horse) of andere toepasselijke knuffel op tafel. Deze mag door elke aanwezige gegooid worden naar iemand die tijdens de vergadering te lang spreekt. Speelse manier om iemand de mond te snoeren en aanwezigen te stimuleren hun verhaal kort te houden.

mijn deur staat open

Plan als leidinggevende elke dag een (half) uur 'spreekuur', waarin je mensen kunnen binnenlopen (of bellen) met vragen en/of ideeën. Communiceer dat je dan bereikbaar bent. Wees daar consequent en trouw in, ook als daar een dag geen gebruik van wordt gemaakt (dan kun je - met open deur - gewoon werken aan je eigen taken). Blijf het uitdragen. Voer het gesprek met open deur en maak voor vertrouwelijke gesprekken een aparte afspraak. (Alexander Kjerulf)

betekenisvol teamuitje

Doe als teamuitje eens iets dat een positieve impact heeft. Help Staatsbosbeheer op een natuurwerkdag. Bezorg een ernstig zieke een droomdag en regel samen alles wat daarvoor nodig is. Raap afval in een grote cirkel rond je bedrijf. Ga thee drinken met bejaarden in een verzorgingshuis. Knap samen een scoutinggebouw op. Kook een diner voor klanten van de voedselbank. Neem via De Zonnebloem zieken of gehandicapten mee op een uitje. Houd een creatieve fundraiser voor een goed doel dat past bij jullie organisatie. Enzovoort enzovoort.

Er zijn nog veel meer praktische tips te bedenken die het werkgeluk van je mensen kunnen verbeteren. Ik deel ze maandelijks via mijn nieuwsbrief en op deze pagina. Heb jij een leuke tip die je wilt delen? Mail 'm dan naar me en ik deel 'm met jouw naam erbij.

ik wil meer tips ontvangen