werkgeluk

Zinvol zakendoen en werkgeluk hebben veel met elkaar te maken. Daarom is er in mijn dienstverlening rondom zinvol zakendoen veel aandacht voor werkgeluk. Ik leg graag uit waarom.

zingeving draagt bij aan werkgeluk

Werkgeluk is méér dan plezier hebben op het werk, hoewel dat natuurlijk ook heel belangrijk is om je lekker te voelen bij wat je doet. Je besteedt immers een zeer groot deel van je beschikbare tijd aan je bedrijf. Dan kan het maar beter leuk zijn. Plezier alleen zorgt echter niet voor dat diepe gevoel van voldoening dat hoort bij werkgeluk. Daar is meer voor nodig. Zoals je talenten kunnen benutten, passie hebben voor wat je doet én het gevoel dat wat jij doet zinvol is. Dat je dat zin kunt geven.

wat is zinvol?

Wat jouw inspanningen zinvol maakt voor jou, bepaal je natuurlijk zelf. En dat hangt in de regel af van wat jij belangrijk vindt, van jouw waarden. Uit onderzoek blijkt daarbij dat hoe meer je je eigen inspanningen kunt koppelen aan een hoger doel, hoe meer je die als zinvol ervaart. Een hoger doel is hierbij iets dat groter is dan jijzelf en jouw onderneming en dat past bij jouw waarden. Iets voor een ander kunnen betekenen, een positieve impact maken op de samenleving en/of het milieu, een verschil kunnen maken geeft een bepaalde extra waarde aan wat je doet. Iets waardoor je niet alleen trots bent op het geleverde werk, maar ook trots kunt zijn op jezelf. En dat zorgt voor werkgeluk.

werkgeluk draagt bij aan zinvol zakendoen

Nu is zinvol zakendoen niet per se altijd gemakkelijk. Je legt jezelf in de regel diverse extra eisen op ten opzichte van regulier ondernemerschap. Je begaat paden die nog niet platgetreden zijn, moet veel zaken zelf uitvinden. Dan helpt het als je werkgeluk ervaart. Dat motiveert om ermee door te gaan, ook al is het soms pittig. Dus als je kiest voor zinvol zakendoen, zorg er dan voor dat je dat doet op een manier waarop je voorwaarden schept voor werkgeluk. Dat van jezelf en dat van je mensen. Als je niet lekker in je vel zit, is het moeilijker om je te motiveren en ergens de schouders onder te zetten. Ook is het moeilijker om je met anderen te verbinden en samen te werken. En juist dat is natuurlijk belangrijk om je zinvolle doelen te behalen.

Meer lezen over werkgeluk:
Wat is werkgeluk?
De winst van werkgeluk